Informacija

Naujoji svetainė

SPUOGAI IR MITYBA

Spuogai ir mityba

Hipokratas mokė: „ Maistas turi būti vaistas, o vaistas turi būti     maistas„.  Literatūros apžvalgose, apimančiose 30 - ties pastarųjų metų tyrinėjimus, buvo teigiama, kad maistas neturi jokios įtakos spuogų atsiradimui. Šiai nuomonei ilgą laiką pritarė ir  Amerikos dermatologų akademija. Naujausi, pastarųjų dvejų metų tyrimai, rodo, kad nepakankamas polinesočiųjų riebiųjų rūgščių kiekis maiste ir  netinkamas Omega - 3 ir Omega - 6 riebiųjų rūgščių santykis  gali turėti įtakos spuogų atsiradimui. Pacientų, sergančių acne, odos riebaluose trūksta linolinės rūgšties, reikalingos minėtų rūgščių susidarymui, o jų trūkumas gali lemti lengvesnį bakterijų prasiskverbimą į odą. Įrodyta, jog vartojant produktus, kuriuose yra daug Omega - 3 rūgšties ( žuvyse ir jūros produktuose ), uždegiminių spuogų odoje mažėja.

Jei maiste daug riebalų ar angliavandenių, stimuliuojama hormonų insulino, androgenų gamyba, didinanti odos riebalų kiekį, keičianti jų sudėtį, mažinanti lytinį hormoną sujungiančio baltymo kiekį, o tai sudaro sąlygas atsirasti acnei. Vartojant mažai angliavandenių turintį maistą, spuogų sunkumo laipsnis mažėja.

JAV tyrinėjant pieną ir jo produktų įtaką spuogų atsiradimui, vienos studijos duomenimis,  pieno vartojimas padidino spuogų kiekį net 20%. Tyrėjų nuomone, tai galėjo sukelti piene esantys hormoniniai priedai.

 

Vis daugėjant naujų mokslinių faktų, nuomonės, jog maistas, jo sudėtis ir kokybė neturi įtakos spuogų atsiradimui, laikomasi nebe taip kategoriškai.

 

 

 

© Gyd. Rūta Tamošiūnienė, 2010