Dirbame: 10:00~18:00   
Izotretinoinas: Mitais apipintas vaistas

Turintys spuogų pacientai gydomi įvairiausiais vaistais. Vienas iš jų -  izotretinoinas. Spuogų (acne) gydymui jis naudojamas nuo 1982 metų.  Manoma, jog  šiuo preparatu pasaulyje gydyta daugiau nei 13 milijonų žmonių.


Izotretinoinu dažniausiai gydomi pacientai, sergantys sunkiomis spuogų ligos formomis, laiku nepaskyrus šio vaisto, ligos eiga dažnai komplikuojasi randais, subjaurojančiais pacientų išvaizdą. Dažniausias izotretinoino šalutinis poveikis -  odos ir gleivinių sausumas, sunkiausias – teratogeninis, kurio galima išvengti naudojant dvigubą apsaugą nuo nėštumo. Per pastaruosius tris dešimtmečius izotretinoino saugumas nagrinėtas daugelyje mokslinių studijų, tačiau jos nepajėgė išsklaidyti visų su šiuo vaistų susijusių mitų ir klaidingų požiūrių.

Izotretinoinas kenksmingas kepenims?

Pastarojo meto literatūros apžvalgose duomenų, apie izotretinoino  sukeltą kepenų uždegimą (hepatitą) ar kepenų nepakankamumą, nėra.  Vyrauja nuomonė, jog izotretinoinas šiuo požiūriu yra saugus vaistas – neneigiama, kad galimas retas, trumpalaikis ir nereikšmingas kepenų fermentų ( AST, ALT ir gama-GT, ) padidėjmas, tačiau jų kiekis tampa normalus net nenutraukus vaisto vartojimo.

Izotretinoinas didina kraujo lipidų kiekį?

Manoma, jog cholesterolio ir trigliceridų koncentracijos padidėjimas kraujyje gali pagreitinti aterosklerozę,  skatinti ksanteliazmų atsiradimą , sukelti ūmų pankreatitą. Pradėjus naudoti izotretinoiną, remiantis nedideliu stebėtų pacientų skaičiumi buvo nustatyta, kad izotretinoinas tokius reiškinius sukelia 17 -  25% pacientų ( Zech et al. 1980; Bernade et al., 1985).  Remiantis naujausiais tyrimais, galima tvirtinti, kad trumpalaikis (5 – 6 mėn.), izotretinoino sukeltas,  plazmos lipidų kiekio padidėjimas aterosklerozės rizikai bei ūmaus pankreatito išsivystymui įtakos neturi. 

Izotretinoinas – fotosensibilizatorius ir nenaudotinas vasarą?

Literatūroje duomenų apie izotretinoino fototosensibilizuojančias, fototoksines ar fotoalergines savybes nėra. Žinoma,   jog šis vaistas sukelia odos raginio sluoksnio suplonėjimą, dėl to padidėja  odos jautrumas ultravioletiniams spinduliams, tačiau laikantis rekomendacijų, padedančių apsisaugoti nuo ultravioletinių spindulių, gydytis šio vaistu galima bet kuriuo metų laiku.

Izotretinoinu turėtų būti gydomi tik sunkūs pacientai?

Vyrauja nuomonė, kad izotretinoinu turėtų būti gydomi pacientai, sergantys sunkiomis, komplikuotomis spuogų ligos formomis. Toks požiūris yra grindžiamas dviem aspektais: pirma - vaistas yra brangus, antra –  gamintojai rekomenduoja jį naudoti cistinių spuogų gydymui. Pastaruoju metu toks požiūris pakito – daugelis autorių svariai įrodė, kad izotretinoinas gali ir turi būti vartojamas ne tik sunkiausiems pacientams gydyti. Manoma, kad izotretinoiną reikia skirti visiems pacientams, turintiems  polinkį randų susidarymui ir tai daryti reikia kuo anksčiau. Tokia taktika trumpina ligos gydymo trukmę, mažina gydymo kaštus ir psichologinį diskomfortą.

Izotretinoinas sukelia depresiją ir polinkį savižudybei?

Mokslinių šios nuomonės įrodymų nėra. Veikiau yra priešingai – laiku nepaskyrus vaisto, netinkamai gydant spuogus, vystosi sunkios komplikacijos, randai bjaurojantys pacientų išvaizdą, kyla didžiulis psichologinis diskomfortas susijęs su padidėjusia rizika  depresijai, savižudybei ar kitokiems psichikos sutrikimams.

Izotretinoinas – labai svarbus gydant spuogus. Tai vienas iš nedaugelio žinomų vaistų reguliuojančių riebalinių liaukų veiklą, mažinančių riebalų išsiskyrimą. Šia reta savybe būtina naudotis dažniau, kombinuoti preparato skyrimą su kitais spuogų gydymo vaistais ir priemonėmis. Izotretinoinas, kaip ir daugelis kitų vaistų, turi pašalinio veikimo reiškinių, gali sukelti komplikacijų. Geriausia bet kokių komplikacijų profilaktika - paciento informuotumas.

© Gyd. Rūta Tamošiūnienė, 2010

Prisijungti to leave a comment
Įaugęs nagas
Liga ir jos gydymas